Nieuws

Hatsjie... verkouden.

26 oktober 2016
WAT IS HET ?

Verkoudheid is geen griep !
Verkoudheid is een infectie van de bovenste luchtwegen (neus en keel ).  Een virus is altijd de boosdoener.  Er zijn honderden verschillende soorten virussen die je verkouden kunnen maken.  Verkoudheid  is dan ook de meest voorkomende infectie bij mensen.  
Hoewel  vaak wordt gedacht dat verkoudheden worden veroorzaakt door koude en afkoeling is dat dus niet het geval. Het is wel zo dat verkoudheden vooral in de winter en bij koud of regenachtig  weer voorkomen.  Dan zitten mensen veel meer binnen – dicht bij elkaar J - in vaak slecht verluchte ruimtes  (bus, tram, school, kinderdagverblijf, enz.).  Ideale omstandigheden voor virussen  om zich te verspreiden.  
       
WAT ZIJN DE SYMPTOMEN ?
Niezen, loopneus, een verstopte neus, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en vermoeidheid . In sommige gevallen kunnen je ogen ook rood zijn en jeuken.  
Meestal heb je de symptomen niet allemaal tegelijk.  Wie verkouden is, moet ook niet in bed blijven !

HOE LANG HEB JE LAST ?
Een verkoudheid duurt meestal  5 tot 7 dagen, heel soms  2 weken.  Ben je verkouden geweest, dan ben je heel  je leven voor het virus dat je ziek heeft gemaakt , immuun.  Maar omdat er dus honderden verschillende griepvirussen zijn, kan je als volwassene makkelijk  2 tot 4 keer verkouden worden per jaar.  Schoolkinderen nog veel vaker :  omdat er zoveel virussen zijn én  omdat ze zoveel met elkaar in contact komen, kunnen zij wel  12 keer per jaar verkouden worden.

HOE BEHANDELEN ?
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat je een verkoudheid kan genezen met medicijnen.  Antibiotica helpen NIET bij  een  verkoudheid !  Neem wel contact op met je huisarts als je verkoudheid langer dan 2 weken duurt en als je koorts hebt .
Je kan de symptomen wel wat verzachten – met een neusspray bijv. of  thee met honing  – maar het beste is dat je ’t rustig aan doet en veel in open lucht wandelt.  Voor de sporters : als je verkouden bent, train dan heel rustig. Als je heel erg verkouden bent, dan train je zelfs beter niet.

HOE VOORKOMEN ?
De virussen verspreiden zich makkelijk via vochtdruppeltjes in de lucht en worden zo door anderen  ingeademd . Ook via de handen wordt het virus doorgegeven . De beste manier om niet verkouden te geraken is dus ‘proper’ zijn:  vaak je handen wassen en kamers regelmatig verluchten. Kom ook buiten – in de frisse lucht!
 


 
www.ogvorselaar.be

Webshop beschikbaar

08 november 2017
Webshop beschikbaar vanaf nu!   Meer >
 
Evenementen
zondag 18 maart 2018
Activiteit Pastadag 12:00 Ons Genoegen Vorselaar
zaterdag 31 maart 2018
Activiteit Paastornooi 08:00 Ons Genoegen Vorselaar
maandag 2 april 2018
Activiteit Paastornooi Ons Genoegen Vorselaar
Onze hoofdsponsors
Terug naar boven